17.5.2011

Härkälinnunpesintä päivitys

Työmatkan varrella (kun vähän kiertää) on siis kolme noista härkälinnunpesistä

Ensimmäisellä oli hieman vaarallinen tilanne, kun varis oli pesällä, onneksi lähti pois kun tulin paikalle. Härkälinnut aloittivat heti vimmatun pesän korjauksen. Koetin katsoa oliko pesässä munia, mutta vasta kotona ruudulta näin, että siellä oli ainakin kaksi munaa. Oliko ehjinä en tiedä

Seuraavalla pesällä emo olikin hautomassa. Tässä on ihan vieressä ainakin viisi lokinpesää, joten ei niin turvallinen paikka tämäkään.

Kolmas onkin sitten se jännittävin. Pesä joka oli rakennettu venelaiturin viereen. Kun tulin lähemmäs huomasin että pesä oli poissa, mutta yllätyin kun se olikin ajautunut aivan rantaan ja emo siinä hautomassa. Ohitse kulkee vilkas jalankulkutie ja paljon koirien ulkoiluttajia. Uskoisin pesän kuitenkin säilyvän. Tässäkin pesässä kolme munaa

Palaan asiaan taas myöhemmin.

8 kommenttia:

 1. Tuollaista tirppaa en olekaan ikinä kuvannut.

  VastaaPoista
 2. KooTee, mukavaa saada seurantaseuraa =DD

  Mari, härkälintu ei taida tosiaan merellä juurikaan viihtyä. Täällä ollut yksi pesivä pari jonka pesintä on aina epäonnistunut. Nyt olen tavannut siis neljä asuttua pesää. Toivon, että edes joku säilyy.
  Kaunis mutta paha ääninen lintu.

  VastaaPoista
 3. Myös uikut tekevät kelluvan pesän. Härkälintu on uikkumainen ja kuskaa uikun tavoin poikasia selässään.

  VastaaPoista
 4. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.
  Härkälintu voisi vähän katella mihin pesänsä rakentaa.
  Meillä se on harvinainen. Ei ole tullut tietoon.
  Kyllä se Kuikkakin pesän liian lähelle rantaa tekee.
  Myrskyllä vesi saattaa kastella.

  VastaaPoista
 5. Joskus täälläkin on härkälintuja, itse en ole koskaan nähnyt. Aika huteran näköinen koti.

  VastaaPoista
 6. Kiitokset. Monesti kova aallokko heittää vettä pesän yli ja huuhtoo munat veteen, tai heittää pesän ympäri. Useinhan se on vain pojastaan kiinnitettynä joihinkin korsiin.
  Pesintä onnea toivon silti näille extreem linnuille. =DD

  VastaaPoista
 7. Kiitos päivityksestä.
  Vesilinnut pesivät muuten joskus tahallaan lähellä lokkeja (kunhan ei ole iso lokkilaji kuten harmaalokki tai merilokki, ne ovat poikasrosvoja). Lokit tuovat turvaa, koska ne ovat hyvoä vahteja varisten ja petolintujen suhteen, nostavat heti ison äläkän jos noita sattuu näkymään. Erityisesti naurulokkikolonioissa pesiminen on kovin suosittua monille vesilinnuille ja rantakanoille.

  Kyllä aika risulautta on tuo härkälinnun pesä. Luulisi, että tuo hajoaa alkutekijöihinsä kun tulee ensimmäinen tuulinen päivä - mutta kaipa linnut sen osaavat niin tehdä että se pieniä tyrskyjäkin vähän kestää, kunhan asianmukaisesti huolletaan.

  VastaaPoista